15 sierpnia 2023 r. odbył się VI Festiwal Siennickich Smaków. Wydarzenie miało charakter pikniku rodzinnego, promującego lokalne dziedzictwo i kulinarne tradycje. Plenerowa i otwarta formuła oraz ciekawy program spowodowały, że w tym dniu do Siennicy Różanej zawitały tłumy gości. Szacujemy, że w wydarzeniu udział wzięło ponad 500 osób.
Głównym punktem Festiwalu był konkurs kulinarny, w ramach którego działające w gminie KGW i grupy nieformalne przygotowały potrawy zgodne z tematem przewodnim danej edycji. W tym roku było to „Eko – Smaki. Zdrowa, swojska żywność”. Uczestniczące w rywalizacji drużyny (w liczbie 12-stu) przygotowały potrawy zgodne z zasadą zero waste, używając lokalnych produktów. Przygotowane w trzech kategoriach dania: danie główne, deser i nalewka, oceniała komisja konkursowa w składzie: Monika Borak, Aneta Kister-Kiełb i Mariusz Łoza. Wyniki rywalizacji:
Pierwszą nagrodę za dania główne otrzymało KGW z Woli Siennickiej, drugą zdobył ZSCKR z Siennicy Różanej, a trzecią – KGW Żdżanne.
Konkurs deserów wygrało KGW Boruń, drugie miejsce zajęło KGW Maciejów, a trzecie KGW Wierzchowiny.
Najsmaczniejszą nalewkę zgłosiło KGW Rudka, drugą nagrodę odebrało KGW Stójło, a trzecia trafiła do KGW Siennica Różana.
Jurorzy przyznali również dwa wyróżnienia dla KGW Siennica Królewska Duża za danie główne i dla KGW Zagroda za nalewkę.
Natomiast wszyscy uczestnicy wydarzenia mieli możliwość spróbować konkursowych dań, i nie tylko, ponieważ wszystkie rywalizujące grupy przygotowały stoiska i bezpłatną degustację.
Wydarzenie w tym roku po raz pierwszy zorganizowane zostało w lecie, a termin był nieprzypadkowy, ponieważ w tym dniu w Siennicy Różanej odbyły się także symboliczne dożynki gminne, podczas których zaprezentowano wieniec dożynkowy, który wykonało KGW Siennica Królewska Mała.
Dodatkowo spotkanie urozmaiciły występy zespołów folkowych: zespołu śpiewaczego Echo z Gołębia, zespołu CudaWianki oraz kapeli i tancerzy Zespołu Pieśni i Tańca Jawro Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Wyjątkowo atrakcyjny okazał się pokaz kulinarny poprowadzony przez Waldemara Sulisza, krytyka kulinarnego, badacza regionalnej kuchni lubelskiej, autora książek kulinarnych, twórcę Europejskiego Festiwalu Smaku, dziennikarza. Tematem pokazu był historyczny mieszkaniec Siennicy Różanej, Mikołaj Rej – który poza działalnością literacką pasjonował się także kulinariami. Potrawy, którą zaprezentował nasz gość – zaliwajki a’la Mikołaj Rej, po ugotowaniu mogli spróbować także zebrani goście. Autor zaserwował ją w trzech wersjach: bez dodatków, z serem wędzonym i z kaszanką.
Dla najmłodszych uczestników imprezy została urządzona specjalna strefa z dmuchańcem i karuzelą.
Partnerem wydarzenia byli: 

,,Konkurs Siennickie Smaki” w Siennicy Różanej jest realizowany w ramach projektu EkoBohater – edukacja ekologiczna i prozdrowotna w Gminie Siennica Różana sfinansowanego ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie oraz Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na zadania z zakresu edukacji ekologicznej w ramach programu regionalnego wparcia edukacji ekologicznej.


Organizatorzy:
Wójt Gminy Siennica Różana
Centrum Kultury w Siennicy Różanej
Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Siennickiej
Patronat medialny:
TVP 3 Lublin
Polskie Radio Lublin
Radio Bon Ton z Chełma,
Super Tydzień Krasnostawski,
Nowy Tydzień
IAS24, Informacyjna Agencja Samorządowa
Sponsorzy:
Pan Andrzej Jurkiewicz i Bartłomiej Sulkowski
Firma Nierdzewni i Zakład Usług Mechanicznych
Bank Spółdzielczy w Krasnymstawie
Pan Marian Pieczonka, Usługi Transportowe i Handel
Pan Adam Proskura, PROSKUREX HANDEL-USŁUGI
Pani Ewa Pazyna – Czechowska, Sklep wielobranżowy
Pani Renata Karwowska, Sklep Spożywczy Groszek
Pan Mariusz Łoza, Quest24 – MARIUSZ ŁOZA