W Centrum Kultury w Siennicy Różanej odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne z serii „Chochlą po mapie”. Tematem wiodącym była Italia i jedno z jej największych dobrodziejstw – pizza. Zajęcia prowadzili Agnieszka i Marco Balestri. Czym jest pizza i jak się ją je, albo pożera (jak kto woli) wie chyba każdy. Rodzajów pizzy jest tyle ile gwiazd i każdy ma swoją ulubioną. Agnieszka i Marco zaprezentowali w jaki sposób przysłowiowa włoska „mamma” przygotowuje ten przysmak. Oni więc robili, a my uczyliśmy się i zajadali jeszcze gorącą. Później każdy z uczestników miał szansę stworzyć swoją wersję ulubionego placka. Własnymi rękami ugniatał i przygotowywał ciasto, potem umieszczał na nim wybrane dodatki i wkładał do przenośnego pieca rodem z Italii, przywiezionego przez państwa Balestri.
Pani Agnieszka Balestri przygotowała również coś na słodko we włoskim wydaniu – czekoladowe ciasto Tenerina z Ferrary. Był to specjał dla wielbicieli gorzkiej czekolady – jak się okazało specjału wszystkich obecnych. Serdecznie dziękujemy przemiłej polsko-włoskiej parze za zaangażowanie jakie wnieśli w przygotowanie warsztatów i pogodną typowo włoską atmosferę. Wiele nauczyliśmy się i podpatrzyli. Mamy nadzieję na dalszą współpracę, ponieważ włoskie potrawy są pyszne i tematów bez liku. Dziękujemy – Grazie mille:)
Podajemy przepis na włoską pizzę państwa Balestri:
1kg mąki tortowej Basia
7g drożdży suchych
2 płaskie łyżeczki soli oraz 2 łyżeczki cukru
500-600 ml wody
6 łyżek oleju
Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia przynajmniej na 2 godziny. (Dobrze jest przygotować je nawet dzień wcześniej)
Dodatki:
przecier pomidorowy – przegotować, aby odparował nadmiar wody
mozarella, czosnek, oregano, bazylia, sól, salami, szynka, prosciutto (włoska szynka) i ewentualnie polski dodatek – parówki