Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej

Festiwal Mikołaja Reja

Ocena 0/5

W dniach od 24  do 26 maja 2024 roku zaprosimy Państwa od Siennicy Różanej na pierwszą edycję Festiwalu Mikołaja Reja.

Patronat Honorowy
Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalny Konserwator Zabytków

Idea
Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku w Siennicy Różanej powstał z inspiracji filozofią i twórczością Mikołaja Reja, poety propagującego kult swojskości i miłości do ziemi, który żył, gospodarzył i tworzył w Siennicy Różanej. Przyświecała mu myśl, że należy umieć „na luteńce pograć”, znać „poczciwe zabawki” i pamiętać, że „biesiada poczciwa nie wadzi”. Poety, który z miłosnym uniesieniem potrafił opowiadać o pogodzie domu i prostych sprawach.

Naszym zamiarem jest stworzyć ogólnopolskie wydarzenie po uszy zanurzone w lokalnej tożsamości, które ma na celu smakowanie życia w rytmie slow. Festiwal Mikołaja Reja to szkoła uważności, która chce pozwolić uczestnikom docenić siłę ducha, muzyki i smaku, podążać za rejowymi drogowskazami na ścieżce życia.

Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!”.

Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Fundacja Lotto.

Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Bogaty festiwalowy program zbudowano wokół dwóch strategicznych punktów: Stołu Spotkań i Sceny Dobrego Smaku. Warto na trzy dni przyjechać do Siennicy Różanej, by zatrzymać się w biegu, odciąć się od mediów społecznościowych, zrobić sobie cyfrowy detoks, otworzyć serce na piękny język poety i posłuchać jego rad, na czele ze słynnym:

„Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć”

Specjalnym gościem Festiwalu będą Mikołaj Rey, który w piątek wydarzenie otworzy. Towarzyszyć mu będą Łukasz Modelski, autor kultowej audycji Droga przez mąkę oraz Waldemar Sulisz, nasz dyrektor artystyczny, znany lubelski dziennikarz i twórca Europejskiego Festiwalu Smaku. Panowie zdradzą, dlaczego festiwal „Ojca Literatury Polskiej” w większości poświęcony jest jedzeniu i kulinariom. Widownia będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw. Rozstrzygnięty zostanie także Konkurs na najlepszą nalewkę gospodarską.

W piątkowy wieczór zaplanowaliśmy także Mecz poetycki na fraszki. Gospodarzem tej części będzie Artur Bratek, częstochowski animator kultury od lat prowadzący Turnieje Jednego Wiersza. Udział w rozgrywce może wziąć każdy, kto chciałby podzielić się swoją twórczością z szerszą grupą odbiorców. Każdy uczestnik może zaprezentować (czytać, recytować, śpiewać) jeden autorski tekst nawiązujący do hasła „Fraszka”. Czas dla gracza to trzy minuty. Na zwycięzców czekają cenne nagrody.

W sobotę do grona znawców kulinarnych dołączy prof. Jarosław Dumanowski, historyk i badacz dziejów kuchni polskiej,  prowadzący i współtwórca programu TVP pt. „Historia Kuchni Polskiej”. Pan profesor poprowadzi pokaz gotowania polewki piwnej z twarogiem wg receptury M. Reja. W sobotnim programie organizatorzy zaplanowali jeszcze jeden pokaz kulinarny, dedykowany kuchni wołoskiej, którą przybliży Mira Horal z zespołu Ładne Kwiatki.  Prowadzących będą wspierać studenci kierunku dietetyka PANS w Chełmie.

Festiwal afirmujący radość życia nie może istnieć bez dobrej muzyki. I tej także nie zabraknie w czasie festiwalowego weekendu. Przed publicznością wystąpią wspomniane już Ładne Kwiatki, zaprzyjaźniona Orkiestra Dęta z Nadarzyna, a gwiazdą sobotniego wieczoru będzie żywiołowy zespół Bum Bum Orkestra. Przed ich koncertem Łukasz Modelski zaprosi publiczność do udziału w I w Polsce Konkursie Toastów. Na odważnych czekają atrakcyjne nagrody.

Niedziela to piknik rodzinny pod hasłem „W gościnnych progach Mikołaja Reja”. Dla najmłodszych organizatorzy wraz z partnerami przygotowali stoiska edukacyjne, warsztaty, konkursy z nagrodami. Uczniowie klas gastronomicznych ZS CKR w Siennicy Różanej zaproszą na słodki poczęstunek: lody i granitę.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który jest partnerem Festiwalu, zaprosi na stoisko akcji Kupuj Świadomie. Smaczne lokalne przekąski przygotują niezastąpione panie z KGW. Punkty ze swoimi produktami zorganizują lokalni wytwórcy serów ekologicznych oraz tutejsza OSM.

Zwieńczeniem trzech festiwalowych dni i podsumowaniem będzie spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska, który nie tylko zaprezentuje najsłynniejsze sery świata, ale zdradzi też jakie znaczenie dla polskiego serowarstwa ma Rej i Siennica Różana.

Na zakończenie organizatorzy zaproszą na wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim, dziennikarzu, twórcy wydarzenia „Z Rejem do Siennicy”, a także Wakacyjnej Akademii Reportażu im. Ryszarda Kapuścińskiego w Siennicy Różanej. Gośćmi wieczoru będą jego przyjaciele, studenci i współpracownicy oraz najbliższa rodzina.

PROGRAM

Piątek, 24 maja
10.00 Dwór Sztuki: Uroczysta Sesja Rady Gminy Siennica Różana
10.30 Dwór Sztuki: Obchody jubileuszu XX – lecia działalności Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej
11.30 Dwór Sztuki: Wykład Waldemara Sulisza o Mikołaju Reju inaugurujący Festiwal.
18.00 Stół spotkań: Otwarcie Festiwalu Mikołaja Reja. Goście specjalni: Nicolas Rey, Łukasz Modelski i Waldemar Sulisz.
– rozmowa o dziedzictwie kulinarnym Mikołaja Reja,
– komentowana degustacja potraw z receptur M. Reja, przygotowanych z użyciem produktów lokalnych,
– rozstrzygnięcie Konkursu nalewek gospodarskich.
19.30 Mecz poetycki na fraszki. Prowadzenie: Artur Bratek

Sobota, 25 maja
16.00 Stół spotkań: Pokaz gotowania potraw wołoskiej kuchni w wykonaniu Miry Horal z zespołu Ładne Kwiatki, połączona z opowieścią o historii serowarstwa w Siennicy Różanej. Koncert zespołu Ładne Kwiatki.
17.30 Stół spotkań: Wielkie gotowanie rejowej polewki piwnej z twarogiem pod kierunkiem prof. Jarosława Dumanowskiego, połączona z rozmową o produkcie lokalnym pod hasłem Kupuj lokalnie. Degustacja dla wszystkich uczestników.
18.50 Scena dobrego smaku: Koncert Orkiestry Dętej OSP Nadarzyn pod dyrekcją Mirosława Chilmanowicza.
19.30 Oficjalne powitanie. Wręczenie nagród.
20.00 Scena dobrego smaku: Konkurs toastów na cześć Mikołaja Reja. Prowadzenie Łukasz Modelski.
20.30 Scena dobrego smaku: Koncert zespołu Bum Bum Orkestar

Niedziela, 26 maja
15.00 „W gościnnych progach u Mikołaja Reja”. Piknik rodzinny w parku podworskim – stoiska edukacyjne przygotowane przez partnerów
17.00 Stół spotkań: Spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska i prezentacja najsłynniejszych serów świata. Podsumowanie Festiwalu.
19.00 Dwór Sztuki: Wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim, czytanie fragmentów tekstów, prezentacja Utworów zebranych.
*Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany programu na lepsze.

Wydarzenia towarzyszące:
Konkursy o Laur Mikołaja Reja: Konkurs na najlepszą ćwikłę, Konkurs na ser zagrodowy, Konkurs nalewek gospodarskich.

Konkurs plastyczny „Mikołaj Rej w Siennicy Różanej”

Stoisko z lokalną żywnością przygotowaną przez KGW

Pierogi z Borunia

Sery z Ziołami z gospodarstwa ekologicznego Doroty i Jerzego Moń z Krupego.

Stoisko OSM Krasnystaw

Pokaz filmu z serii „Historia kuchni polskiej”

Wystawa IOSIS malarstwo Krzysztofa Gliszczyńskiego

Dyrektor artystyczny Festiwalu: Waldemar Sulisz
Producent: Agnieszka Poźniak
Organizatorzy: Centrum Kultury w Siennicy Różanej, Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Siennickiej,
Urząd Gminy Siennica Różana

#LubelskieSmakujŻycie #Lubelskie #KierunekLubelskie

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Dodaj komentarz

Spodobała Ci się informacja? Zostaw nam swoją opinię
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!
Twoja ocena
Ocena (0/5)

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY
Włącz powiadomienia WebPush
Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.