Laury Mikołaja Reja przyznane
Podczas Festiwalu Mikołaja Reja w dniach 24-26 maja 2024 roku nie mogło zabraknąć konkursów kulinarnych, które nawiązywałyby do tradycji kultywowanych przez pisarza. To on pozostawił nam przepis na ćwikłę, której był wielkim fanem. To on sprowadził do Siennicy Różanej pasterzy wołoskich, którzy wyrabiali pierwsze na naszym terenie sery. I to w końcu on był pasjonatem domowych, zdrowotnych nalewek.
I w tych trzech kategoriach kulinarnych rywalizowali uczestnicy tegorocznego Konkursu o Laur Mikołaja Reja.
W kategorii na Najlepszą nalewkę gospodarską Komisja w składzie: Łukasz Modelski, Mikołaj Rej i Waldemar Sulisz postanowiła nagrodzić następujące nalewki:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Siennickiej
II miejsce Pan Dariusz Turzyniecki
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Boruniu
W kategorii Najlepsza ćwikła Komisja w składzie: Waldemar Sulisz, Agnieszka Adamska i Dariusz Turzyniecki nagrodziła:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Stójle
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Siennickiej
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodzie Koło Gospodyń Wiejskich w Boruniu
Natomiast w rywalizacji na Najlepszy ser zagrodowy Komisja w składzie: Waldemar Sulisz, Agnieszka Adamska i Dariusz Turzyniecki wyróżniła:
I miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Siennickiej
II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Boruniu
III miejsce Koło Gospodyń Wiejskich w Zagrodzie
Serdecznie gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursów za udział oraz zaangażowanie w tworzeniu wyjątkowych produktów.
Nagrody finansowe ufundowali nasi donatorzy i partnerzy.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!