Zakończył się Festiwal Mikołaja Reja 2025
Druga edycja Festiwalu Mikołaja Reja, która odbyła się w dniach 23–25 maja 2025 roku w Siennicy Różanej, spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem publiczności. Pomimo kaprysów pogody, każda z propozycji bogatego programu przyciągała liczne grono uczestników. Spotkaniu towarzyszyła refleksja, duch wspólnoty i powrotu do tradycji. Odkrywaliśmy korzenie naszej kultury i naszą historię poprzez dziedzictwo kulinarne, literackie, muzyczne.
Festiwal rozpoczął się w piątkowy wieczór meczem poetyckim – literackim wydarzeniem inspirowanym formułą slamu i tradycyjnego Turnieju jednego wiersza. Uczestnicy prezentowali autorskie teksty nawiązujące do hasła „Fraszka”, a najlepsze wystąpienia zostały nagrodzone. Spotkanie poprowadził Artur Bratek. Laureatami rywalizacji konkursowej zostali, zajmując trzy pierwsze miejsca ex equo:
Tadeusz Haftaniuk za wiersz „Rozchodniaczek z kostuchą”
Barbara Radomska za „Tryptyk limerykowy”
Selena Soporowska za „Anegdotę o zalotach pewnego alergika”
Po meczu odbyło się wieczorne czytanie fragmentów powieści „Samuel Zborowski” Jarosława Marka Rymkiewicza z komentarzem redaktora Łukasza Modelskiego. Czytający, wśród których znaleźli się aktorzy Teatru Pokoleń oraz zaproszeni goście, ożywili postać barwnego, a jednocześnie tragicznego bohatera z XVI wieku, angażując publiczność w refleksję nad historią i jej literackimi interpretacjami.
Sobota rozpoczęła się otwartymi warsztatami kulinarnymi „Przy stołach Reja i Zborowskiego”, podczas których redaktor Łukasz Modelski przybliżył uczestnikom realia staropolskiej kuchni na podstawie pierwszej polskiej książki kucharskiej – „Kuchmistrzostwa” z połowy XVI wieku.
Wieczorem, mimo zmiany lokalizacji, odbyła się plenerowa Kolacja na modłę Mikołaja Reja, będąca komentowaną degustacją potraw przygotowanych wcześniej podczas warsztatów. Spotkanie przy wspólnym stole sprzyjało rozmowom o kulturze kulinarnej dawnych wieków i przyciągnęło liczną publiczność. Na stole pojawiły się na przystawkę kasza ryżowa na zimno, jako danie główne zaduszenina z ptaków, a na deser kasza z orzechów. Następnie rozegrano Konkurs Toastów, w którym uczestnicy, wzorując się na staropolskich zwyczajach, wznosili toasty poświęcone prostocie życia. Toastujących oceniało jury. A nagrody zdobyli: Tomasz Sienicki, Teatr Pokoleń (uczestnik grupowy) oraz Marek Kapeluszny.
Wieczór zakończył koncert poświęcony twórczości Zbigniewa Wodeckiego – wzruszający i energetyczny występ lubelskich muzyków pod kierownictwem Łukasza Zdolskiego, z najbardziej znanymi przebojami artysty.
Ostatniego dnia festiwalu, w niedzielę, odbył się pierwszy w historii Siennicy Różanej Zlot Pojazdów Zabytkowych. Wydarzenie rozpoczęła parada pojazdów ulicami gminy, która zakończyła się w Parku Dworskim. Tu uczestnicy mogli z bliska obejrzeć klasyczne samochody, porozmawiać z właścicielami i usiąść za kierownicą wybranych modeli.
Po południu rozpoczął się międzypokoleniowy piknik edukacyjny W gościnnych progach Mikołaja Reja – spotkajmy się na Kraszczadach. W jego ramach odbywały się prezentacje, pokazy i animacje przygotowane przez lokalne instytucje, szkoły, służby oraz Koła Gospodyń Wiejskich. W tym roku gościliśmy Nadleśnictwo Krasnystaw, Zespół Lubelskich Parków Krajobrazowych oddział w Chełmie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej, Medyczne Studium Zawodowe im. Władysławy Szoc w Chełmie, LepGar Pracownię Garncarską, druhów strażaków z gminnej OSP wraz z drużynami młodzieżowymi, rzeźbiarza Kazimierza Pawelca, OSM Krasnystaw. Warsztaty bębniarskie i koncert przygotowała Orkiestra Wszystko Gra z Młodzieżowego Domu Kultury w Chełmie. Stoiska zorganizowały KGW z Maciejowa, Borunia, Siennicy Królewskiej Małej, Siennicy Różanej i Woli Siennickiej.
Tradycyjne potrawy były tematem przewodnim kulinarnych pokazów poprowadzonych przez Mikołaja Reya, Zbigniewa Kmiecia i Mirosławę Wilk – goście mogli nie tylko obserwować, ale też spróbować oryginalnych dań przygotowanych na miejscu. Na stole pojawiły się potrawy z jagnięciny, w tym zupa pokrzywowa i pieczeń. Natomiast wegetarianie mogli poznać smak czulentu oraz piroga biłgorajskiego. Furorę zrobiły racuchy przygotowywane na bieżąco przez panią Mirosławę, z oryginalnym dodatkiem truskawek z pieprzem.
Degustacji towarzyszyła opowieść naszych gości o historii, w tym dziejach rodu Reyów i o nowej marce turystycznej – Kraszczadach.
Festiwal zakończył się koncertem „Polscy poeci”, w wykonaniu wyjątkowego śpiewaka Adama Struga. Artysta przyjechał do nas tym razem z towarzyszeniem zespołu i wykonał pieśni do tekstów polskich poetów oraz własnych utworów. Koncert zmobilizował całą publiczność do tańca, a jego finał był jednocześnie pięknym, wspólnotowym zwieńczeniem całego wydarzenia.
Festiwal Mikołaja Reja 2025 zakończył się sukcesem organizacyjnym i frekwencyjnym. Uczestnicy podkreślali jego wyjątkową atmosferę, bogaty program i możliwość aktywnego uczestnictwa w wydarzeniach łączących historię, kulturę i kulinarne dziedzictwo regionu.
Dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nasz Festiwal finansowo, organizacyjnie i którzy odwiedzili Siennicę Różaną, by spotkać się z Mikołajem Rejem.
Patronat medialny:
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!